Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014


ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Eίναι καιρός για εξορμήσεις και τι καλυτερό από τα πανέμορφα Τρίκαλα Κορινθίας .

Τρία όμορφα χωριά, σκαρφαλωμένα στις βορειοανατολικές πλαγιές της Ζήριας, σε 1.000 μ. υψόμετρο. Θα βρείς πλατάνια, δρυς, καρυδιές και καστανιές να συνθέτουν ένα πολύχρωμο φυσικό παζλ ανάμεσα στα σπίτια, ο ήχος από τα τρεχούμενα νερά σας συντροφεύει όλη μέρα και η άπλετη θέα στον Κορινθιακό Κόλπο σας φτιάχνει το κέφι. 
Είναι η δημοφιλέστερη βάση για διαδρομές στη Ζήρια, αν και τα τελευταία χρόνια οι νέες επενδύσεις στο πάλαι ποτέ βουνό των φυσιολατρών δίνουν και παίρνουν. Από τη Ρίζα και την Καρυά μέχρι την Γκούρα και το Πανόραμα Φενεού, δύσκολα θα βρείτε πλέον χωριουδάκι χωρίς ξενώνα. 
Η περιοχή της Ζήριας προσφέρεται για εκδρομές με 4Χ4, πεζοπορίες και ορειβατικό σκι.

Αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που είναι και ο πολιούχος της συνοικίας των Άνω Τρικάλων καθώς ότι στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται ο τάφος του Ανδρέα Νοταρά (1810-1893).
Στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας, μπορείτε να επισκεφθείτε και το Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Γεράσιμου που χρονολογείται από το 1968 .



Λίγο μετά τα Άνω Τρίκαλα,
συνεχίζοντας τον ανηφορικό ασφαλτόδρομο, οδηγείστε στην καρδιά του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου, στο μεγάλο οροπέδιο της Ζήρειας και στην κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας. 
Το όρος Ζήρεια (Κυλλήνη) βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Κορινθίας και είναι ένα από τα ελάχιστα ελληνικά βουνά που έχει τόσες κορυφές πάνω από 2.000 μέτρα. Η Μεγάλη Ζήρεια έχει πέντε κορυφές και τρεις η Μικρή ενώ η υψηλότερη από αυτές ονομάζεται ¨Ψηλή Κορφή¨ και έχει ύψος 2.374 μέτρα.
Ανάμεσα στην Μεγάλη και την Μικρή Ζήρεια σχηματίζεται η πανέμορφη κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας γεμάτη ρυάκια και αιωνόβια δέντρα. Στην έξοδο από την κοιλάδα υπάρχουν οι πηγές του ποταμού Σύθα. 
Ο χώρος είναι ιδανικός για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αφού ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών οδηγεί προς την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, το μοναδικό βιότοπο, που αποτελεί τον πυρήνα της ευρύτερης περιοχής και είναι ενταγμένος στο δίκτυο NATURA 2000. 

Επισκεφθείτε την παμέμορφη λίμνη του Δασίου, που βρίσκεται δυτικά του οροπεδίου της Ζήρειας σε υψόμετρο 1600 μέτρων.
Το μέγεθος της λίμνης είναι μικρό και είναι μια από τις ορεινότερες της Ελλάδας. Η λίμνη Δασίου είναι περιτριγυρισμένη από έλατα και υπέροχα αγριολούλουδα και στο μέσο της σχηματίζει ένα μικρό νησάκι. 
Η λίμνη αποτελεί ιδανικό τόπο για διαδρομές πεζοπορίας και ποδήλατο βουνού ενώ σε αυτή κατοικούν πολλά σπάνια είδη ζωικού βασιλείου και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.

Εννοείται πως δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε το σπήλαιο του Ερμή που βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από το οροπέδιο της Φλαμπουρότσας, στην ανατολική πλευρά του όρος Ζήρειας σε υψόμετρο 1700 μέτρων περίπου. Χαρακτηριστικό του σπήλαιο του Ερμή είναι το βάθος του και οι θάλαμοι με τους πολλούς πολύχρωμους σταλακτίτες. 
 Η κατάβαση στο σπήλαιο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ο ειδικός εξοπλισμός θεωρείται χρήσιμος. 



Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάβαση από το χωριό Μάννα προς τις απόκρημνες κορυφές της Μικρής Ζήρειας, στα 2.127 μέτρα. Στο βουνό υπάρχουν πολλοί δασικοί δρόμοι, που μπορείτε να τους ακολουθήσετε και να γνωρίσετε πανέμορφα μέρη, με εξέχουσα τη διαδρομή που διασχίζει το οροπέδιο και οδηγεί στη Γκούρα, μέσα από ένα πλούσιο ελατόδασος. Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή εάν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε και τα ημιάγρια άλογα που υπάρχουν στην περιοχή.

Τόσο κοντά στην Αθήνα και, όμως, ο τέλειος προορισμός για να ξεφύγετε και να ταξιδέψετε στις δικές μας ελληνικές «Άλπεις». Χωμένα μέσα στο βουνό, φωλιασμένα στο πυκνό ελατόδασος της Ζήρειας, τα Τρίκαλα είναι μια μικρή ομάδα χωριών: τα Κάτω Τρίκαλα, τα Μεσαία Τρίκαλα και τα Άνω Τρίκαλα.


Στη συνοικία των Κάτω Τρικάλων θα σας εντυπωσιάσει ο ναός του Αγίου Δημητρίου του 1697 με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες. Η εκκλησία είναι λιθόχτιστη μονόχωρη βασιλική και ανακαινιστικέ από τον Μακάριο Νοταρά. 


Πιο συγκεκριμένα , το χωριό δεσπόζει η πετρόκτιστη πλατεία με τα δύο υπεραινώβια πλατάνια της. Το υψόμετρο; Κοντά 900 μέτρα. Αυτό σημαίνει υπέροχη θέα στο βουνό και την θάλασσα. Και όπου υπάρχει θέα στην Ελλάδα υπάρχει συνήθως και καλό φαγητό. Το ίδιο ισχύει και εδώ. Ταβέρνες και καφετέριες περιτριγυρίζουν το γραφικό σκηνικό της παραδοσιακής πλατείας. Στο πρόγραμμά της περιήγησής σας θα πρέπει να βάλετε οπωσδήποτε μια στάση στον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου από το 1697, με τις τοιχογραφίες εξπρεσιονιστικού ύφους.


Στην συνοικία των Κάτω Τρικάλων υπάρχουν πολλές πανέμορφες και γνωστές πηγές όπως η Μεγάλη Βρύση, η Βρύση Καλογήρου, Σκουφάρι, Τραγανιστή, Φλώκα, Γούρνες και Μαχουμιά.
Η ορεινή ομορφιά, ο καθαρός αέρας, το εξαιρετικό κλίμα, η υπέροχη θέα και η πλούσια πανίδα και χλωρίδα είναι όσα θα απολαύσετε στα Τρίκαλα Κορινθίας από άποψη φύσης.

Και τέλος τα μεσαία .. Το παραδοσιακό στοιχείο επικρατεί στα Μεσαία Τρίκαλα που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους παρά τα νέα κτίσματα που έχουν ξεπροβάλει στο χωριό. Η πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν. Η υποδομή εδώ είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη: ξενώνες, ξενοδοχεία, καφέ, ταβέρνες. Σίγουρα δεν θα σας λείψει τίποτα. Επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας του 1700 και περιηγηθείτε στη Ζήρεια και τα ορειβατικά μονοπάτια.


Τα Τρίκαλα είναι ο αρχαιότερος οικισμός της περιοχής του όρους Κυλλήνη (Ζήρεια). Στην Κυλλήνη γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα ο Ερμής, εκεί ανατράφηκαν η Ήρα και ο Ηρακλής, εκεί ζούσε ο Πάνας και οι Νύμφες. Όπως είναι λοιπόν φυσικό η τοπική παράδοση βρίθει ιστοριών με ξωτικά και νεράιδες.


Θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους , καθώς επίσης και το θέμα της διαμονής - φαγητού είναι σίγουρο ότι θα καλύψει και τους πιο "απαιτητικούς" τουρίστες .


Εκτός από τα αξιοθέατα και την υπέροχη φύση τα Τρίκαλα Κορινθίας προσφέρουν και μοναδικές ευκαιρίες για δραστηριότητες που θα σας γεμίσουν ενέργεια και ευεξία, όπως
το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας, μηχανάκια χιονιού (snowmobile), ορειβασία απλή , σκι αντοχής με μεγάλη ποικιλία διαδρομών, ορειβατικό σκι, trekking, πεζοπορία, ορεινή διάσχιση και ορειβασία , ιππασία, οδήγηση εκτός δρόμου και paintball.






by MaNt0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου