Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Θεατρικά σεμινάρια 

@ Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών



Και να που ήρθε μια ευκαιρία για τους θεατρόφιλους να πάρουν κάποια μαθήματα υποκριτικής. Πιο συγκεκρικμένα , η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών της ΑΣΚΤ οργανώνει Σεμινάριο Θεάτρου με τον τίτλο «Από την ανάγνωση στη σκηνή», με διδάσκοντες την ηθοποιό-σκηνοθέτη Ρούλα Πατεράκη και τον συγγραφέα-κριτικό θεάτρου Ηρακλή Δ. Λογοθέτη.
Πρέπει να αναφερθεί πως το Σεμινάριο Θεάτρου αποτελείται από δύο κύκλους μαθημάτων, οι οποίοι διδάσκονται παράλληλα.
Όσον αφορά τον πρώτον («Η ανάγνωση του κειμένου») , βασικές ερμηνευτικές αρχές της θεατρικής ανάγνωσης. Σύλληψη της γενικής ατμόσφαιρας του έργου. Από την εντύπωση στη σημασία. Ανάπτυξη της πλοκής και τα κλειδιά των κεντρικών της μοτίβων. Προσδιορισμός του ιστορικού πλαισίου. Ιχνηλασία των κινήτρων που ωθούν τους ήρωες στη δράση. Ιδιαιτερότητες της διαλογικής τεχνικής. Ανάδειξη του κειμένου σε ζώσα μορφή. Οι κίνδυνοι της λανθασμένης ανάγνωσης. Από τη συγγραφική πρόθεση στο παραστάσιμο αποτέλεσμα. Η σκοπιά του θεατή: από τη νοηματική πρόσληψη του έργου στην αισθητική απόλαυση της παράστασης, που διδάσκει ο Ηρακλής Δ. Λογοθέτης. Ως προς τον δεύτερο κύκλο («Επί σκηνής») ασχολείται περισσότερο με την συγκρότηση του θιάσου και ανάπτυξη δεσμών εμπιστοσύνης. Διαδραστική σχέση κειμένου και σκηνοθεσίας και διδασκαλία βασικών υποκριτικών κανόνων. Η προσπέλαση στο ρόλο και ο υποκριτικός ορίζοντας. Η σκηνοθετική μέθοδος και οι αποδέκτες της. Παραστασιακοί άξονες της σκηνοθεσίας, ένδυση, εικαστικό περιβάλλον και λειτουργία του φωτός επί σκηνής. Κυρίαρχα θεατρικά ρεύματα του 20ου αιώνα (ρεαλισμός, συμβολισμός, νατουραλισμός). Σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας σκηνής. Από τον Ίψεν και τον Στρίντμπεργκ στη Σάρα Κέιν. Διδάσκοντας καθηγητής η Ρούλα Πατεράκη.
Για όσους ενδιαφέρονται θα πρέπει αν γνωρίζουν ότι η διάρκεια του Σεμιναρίου είναι τα σαββατοκύριακα για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες (31 Μαΐου έως τις 28 Ιουνίου) στην αίθουσα Πρεβελάκη του κεντρικού κτηρίου της ΑΣΚΤ (Πατησίων 42, είσοδος από Τοσίτσα και Στουρνάρη), με ζημιά 230 ευρώ κατ’ άτομο, ενώ θα εξεταστούν προς εισαγωγή υποψήφιοι με 50% έκπτωση στα δίδακτρα με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 36897159 ή στο E-mail: elenakar@asfa.gr.
by MaNt0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου