Σάββατο 10 Μαΐου 2014

10 MOST INTELLIGENT 
ANIMALS


Και ποιος είπε ότι ο άνθρωπος είναι το μοναδικό «έξυπνο» ζώο του ζωικού βασιλείου? 
Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που πραγματοποίησαν οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Γέιλ στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, υπάρχουν πολλά ζώα (είτε ζούν κοντά μας, είτε αποτελούν μέρος της άγριας πανίδας) που μας εκπλήσσουν συνεχώς με τη νοημοσύνη τους και μας εντυπωσιάζουν με πράξεις που σχετίζονται με την ευφυΐα. Οι 10 πιο έξυπνοι "φίλοι" μας ακολούθουν παρακάτω με φθίνουσα σειρά.



 

10. Ποντίκι  

Καταδεικνύεται ότι τα καφέ ποντίκια έχουν επίγνωση της δικής τους διαδικασίας σκέψης, που μέχρι τότε θεωρούνταν αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό. 
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στην κινεζική κουλτούρα εκτιμούνται ιδιαίτερα για την επινοητικότητα και την εξυπνάδα τους.



9. Χταπόδι

Είναι από τα πιο έξυπνα θαλάσσια είδη που υπάρχουν. 

Θεωρείται εξαιρετικός κυνηγός ενώ διαθέτει μια καταπληκτική βραχυπρόθεσμη μνήμη. 
Επιπλέον μπορεί να αλλάξει το χρώμα του σώματός του για να ταιριάζει με αυτό του βυθού, και να "ξεγελάει" τους αντιπάλους του.


8. Περιστέρι

Επικρατεί η φήμη ότι τα περιστέρια εξημερώθηκαν 3000 χρόνια πριν. 

Πολλά επιστημονικά πειράματα έχουν δείξει ότι τα περιστέρια χρησιμοποιούν την εμπειρία τους και να είναι πάρα πολύ καλοί μαθητές. 
Μπορούν να αναγνωρίσουν εκατοντάδες εικόνων αλλά και τον εαυτό τους στον καθρέφτη! Επιπλέον, έχουν την ικανότητα να βρίσκουν μικρές διαφορές μεταξύ δύο αντικειμένων. 




7. Σκίουρος

Με καλή μνήμη, ταχύτητα και πονηριά αποτελούν ευφυή ζώα. 

Το γεγονός ότι συλλέγουν την τροφή τους για το χειμώνα θεωρείται εντυπωσιακό.
Επίσης, πολύ συχνά κρύβουν τρόφιμα όταν έρχονται αντιμέτωπα με πιθανούς κλέφτες, αποδεικνύνοντας έτσι ότι διαθέτουν ένα προηγμένο επίπεδο νοημοσύνης.


 

6. Γουρούνι

Έχει αποδειχθεί ότι είναι από τα πιο ευφυή ζώα, ακόμα και σε σύγκριση με τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου, τον σκύλο. 

Η νοημοσύνη τους είναι παρόμοια με αυτήν ενός τρίχρονου παιδιού. Και σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας που προσπάθησαν να διδάξουν τους χοίρους να παίζουν ορισμένα παιχνίδια στον υπολογιστή και να λύσουν προβλήματα, το αποτέλεσμα ήταν ότι μαθαίνουν πιο γρήγορα από τους χιμπατζήδες! 
Η μνήμη τους διαρκεί τρία χρόνια, έχουν εξαιρετική ευαίσθητη αίσθηση της όσφρησης, ενώ εκπαιδεύονται πολύ εύκολα κάτι που τους έκανε αγαπημένα οικόσιτα ζώα παλαιότερα.


5. Κοράκι

Είναι πιο έξυπνα από ό,τι τα πρωτεύοντα θηλαστικά και η εξυπνάδα τους αποδεικνύεται με ποικίλους τρόπους κατά τη διάρκεια πολλών ερευνών.

Για παράδειγμα , μπορούν να λύσουν απίστευτους γρίφους για να φτάσουν στην τροφή τους, ενώ ρίχνουν ξηρούς καρπούς στους δρόμους περιμένοντας υπομονετικά να περάσει ένα αυτοκίνητο που θα σπάσει το κέλυφος!




 

4. Ελέφαντας

Ένα ζώο που έκανε τη πρώτη του εμφάνιση στην Αφρική περίπου 23 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Φημίζεται για την ικανότητά του να χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία στη φύση, ενώ είναι πολύ καλός μαθητής σε αιχμαλωσία καθώς αντιλαμβάνεται επαναλαμβανόμενες κινήσεις. 
Αξιοσημείωτο θεωρείται ότι οι ελέφαντες έχουν περισσότερα κύτταρα του εγκεφάλου ανά τετραγωνικό εκατοστό από οποιαδήποτε άλλα είδη ζώων, γεγονός που εξηγεί την ικανότητά τους να θυμούνται αρκετά καλά. Επιπλέον, δείχνουν συμπόνια και ανησυχία για τους δικούς τους συγκριτικά με άλλα είδη κάτι που αποδεικνύει αναπτυγμένη νοημοσύνη .




3. Ουρακοτάγκος 


Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι ουραγκοτάγκοι ζουν σε μεγάλο βαθμό σε διάσπαρτες κοινότητες που συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρές κοινωνικές σχέσεις. 
Επίσης, οι μητέρες μένουν με τα παιδιά τους για αρκετό καιρό, προκειμένου να τους διδάξουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής. 
Πειράματα δείχουν ότι μπορούν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους με τη χρήση γραμμάτων και συμβόλων κάνοντας απλές προτάσεις . Πραγματικά συναρπαστικό!




2. Δελφίνι

Και όχι άδικα τα δελφίνια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ζώα, ενώ από την άποψη της νοημοσύνης είναι ακριβώς πίσω από τους ανθρώπους και τους χιμπατζήδες. 

 
Πρόσφατες εγγραφές μαγνητικού συντονισμού έχουν δείξει ότι το μέγεθος του εγκεφάλου τους είναι πέντε φορές μεγαλύτερο σε αναλογία με το μέγεθος του σώματός τους. 
Οι αντιδράσεις τους είναι παρόμοιες με τις ανθρώπινες: Έχου την ικανότητα να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη καθώς και πολλούς ήχους, ενώ μεταξύ τους έπικοινωνούν με ονόματα.








1. Χιμπατζής

Και ο νικητής αυτής της κατηγορίας έρχεται με την μπανάνα του, αφού το πιο έξυπνο ζώο αποδείχθηκε ότι είναι ο χιμπατζής. Είναι πολύ κοντά τόσο σωματικά όσο και πνευματικά με το ανθρώπινο είδος. 

Είναι μοναδικό ζώο αφού δημιουργεί εργαλεία τα οποία χρησιμοποιει για την εύρεση τροφής, ενώ αναπτύσσει στρατηγική στο κυνήγι κάτι που απαιτεί αμοιβαία συνεργασία.
 Ίσως η πιο εκπληκτική ικανότητα αυτών των πλασμάτων είναι η δυνατότητα που έχουν να γνωστοποιούν τις δικές τους ιδέες, χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα, σύμβολα και χειρονομίες. Πιστεύεται ότι η νοημοσύνη τους αναπτύχθηκε χάρη στη ζωή τους σε κοινότητες που διέπονται από αυστηρούς κανόνες που αναμφίβολα τηρούν.


by MaNt0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου