Σάββατο 3 Μαΐου 2014

"Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ" 
Τέρενς Ράττιγκαν


Η καριέρα, η οικογενειακή ζωή και η υγεία ενός φιλολόγου βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Μια αυθόρμητη πράξη καλοσύνης από έναν μαθητή του γίνεται η αφορμή για να ξετυλιχτούν οι περίπλοκες σχέσεις των ενήλικων ηρώων

«Η εκδοχή του Μπράουνινγκ» (1948), το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του Τέρενς Ράττιγκαν, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Εμπορικόν (με τελευταίες παραστάσεις του τον Μάϊο), με τον Δημήτρη Καταλειφό σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.  Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα του αλλά και ένα από τα καλύτερα μονόπρακτα που έχουν γραφτεί ποτέ, φόρος τιμής στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 
  

Ως προς την πλοκή του έργου, ενώ διατηρεί τον απολύτως πειστικό νατουραλιστικό χαρακτήρα της και το χαρακτηριστικό εγγλέζικο, συγκρατημένο αν και δηκτικό ύφος της, είναι απατηλά απλή.  Πιο συγκεκριμένα , «Η Εκδοχή του Μπράουνιγκ» αφορά τη ζωή του Άντριου Κρόκερ-Χάρις ενός κλασικού φιλολόγου σ’ ένα αγγλικό κολλέγιο. Ο καθηγητής δεν είναι αρεστός ούτε στη γυναίκα του, ούτε στους μαθητές του, ούτε στους συναδέλφους του. Μια αυθόρμητη πράξη καλοσύνης από ένα παιδί, γίνεται η αφορμή να ξετυλιχτούν οι περίπλοκες σχέσεις των ενήλικων ηρώων, που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια τη ζωή τους.

Για την εκτέλεση αυτού του έργου παίζουν σημαντικό ρόλο οι εξής:

Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη,  Άγης Εμμανουήλ, Βύρων Σεραϊδάρης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κυριάκος Ψυχαλής. 

by Mant0
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου