Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

RIP 

Paco de Lucia

 


 Πολλοί τον θεώρησαν δάσκαλο. Άλλοι έναν απλό συνάδελφο. Η αγάπη του για την "ισπανική" μουσική και οι καλλιτεχνικές του δεξιότητες τον οδήγησαν να γίνει έναν από τους σημαντικότερους κιθαρίστες ,αφού είχε την μοναδική δυνατότητα με το δεξί του χέρι να εκτελεί με εξαιρετική ταχύτητα τα λεγόμενα picados.
Πιο συγκεκριμένα, ο Paco de Lucia γεννήθηκε το 1947 σε μία γειτονιά τσιγγάνων και μέγάλωσε μέσα σε οικογένεια μουσικών η οποία και του χάρισε τα πρώτα ερεθίσματα και τα πρώτα καλλιτεχνικά εφόδια. Αρχικά έπαιζαν μουσική για να επιβιώσουν, αργότερα η κιθάρα έγινε η αρχή μίας μεγάλης καριέρας... 
Ο σπουδαίος κιθαρίστας είχε επισκεφθεί στο παρελθόν και τη χώρα μας, ενώ έχει συνεργαστεί και με έλληνες μουσικούς (Γιώργος Νταλάρας). Όπως είχε δηλώσει και σε συνέντευξη του στην Τέα Βασιλειάδου (Εφημερίδα Ημερησία) "Νιώθω ότι η Ελλάδα με καλοδέχεται και γι αυτό είμαι ευτυχής όποτε έρχομαι εδώ. Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες ανάμεσα στην ελληνική μουσική και το ισπανικό φλαμένκο. Και οι δύο μουσικές έχουν ρίζες βαθιά μέσα στην παράδοση και χαίρουν σεβασμού και εκτίμησης και στις δύο χώρες..."  
Ο ισπανός μετρ του φλαμένκο Paco de Lucia, πέθανε στο Μεξικό σε ηλικία 66 ετών, ανακοίνωσε η δημοτική αρχή της γενέτειράς του, της πόλης Αλχεθίρας στη νότια Ισπανία.Αναμφισβήτητα η απώλεια μίας τέτοιας προσωπικότητας αφήνει τεράστιο κενό στη μουσική παράδοση του φλαμένγκο.
Ο Paco De Lucia ή αλλιώς το δεξί χέρι που εκτελούσε με εξαιρετική ταχύτητα τα λεγόμενα picados γεννήθηκε το 1947 σε μία γειτονιά τσιγγάνων και μέγάλωσε μέσα σε οικογένεια μουσικών η οποία και του χάρισε τα πρώτα ερεθίσματα και τα πρώτα καλλιτεχνικά εφόδια. Αρχικά έπαιζαν μουσική για να επιβιώσουν, αργότερα η κιθάρα έγινε για το νεαρό -τότε- De Lucia η αρχή μίας μεγάλης καριέρας... Ο σπουδαίος κιθαρίστας είχε επισκεφθεί στο παρελθόν και τη χώρα μας, ενώ έχει συνεργαστεί και με έλληνες μουσικούς (Γιώργος Νταλάρας). Όπως είχε δηλώσει και σε συνέντευξη του στην Τέα Βασιλειάδου (Εφημερίδα Ημερησία) "Νιώθω ότι η Ελλάδα με καλοδέχεται και γι αυτό είμαι ευτυχής όποτε έρχομαι εδώ. Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες ανάμεσα στην ελληνική μουσική και το ισπανικό φλαμένκο. Και οι δύο μουσικές έχουν ρίζες βαθιά μέσα στην παράδοση και χαίρουν σεβασμού και εκτίμησης και στις δύο χώρες..." Το 2004 κέρδισε το βραβείο του Πρίγκιπα της Αστούρια για τις Τέχνες, ενώ το 1983 ήταν υποψήφιος για βραβείο BAFTA, για τη μουσική του στο έργο Carmen του Κάρλος Σάουρα. Αναμφισβήτητα η απώλεια μίας τέτοιας προσωπικότητας αφήνει τεράστιο κενό στη μουσική παράδοση του φλαμένγκο.
Πηγή: www.musicpaper.gr






by MaNt0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου