Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014


International Childhood Cancer Day



"Όσο υπάρχουν στον κόσμο παιδιά, ζώα και λουλούδια... 

Mη φοβάστε! Όλα θα πάνε καλά!"Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

 

Και με τα λόγια αυτού του Έλληνα μυθιστοριογράφου, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα θα ξεκινήσω το συγκεκριμένο μου άρθρο. 
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).
250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, με αυτά που ζουν στις χώρες του τρίτου κόσμου να έχουν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας. 
Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.  Το 70% από αυτά με εξειδικευμένη θεραπεία κερδίζει τη μάχη για ζωή, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό των παραπάνω παιδιών προλαβαίνει να θεραπευτεί και ελπίζουμε σύντομα να βρεθεί θεραπεία, ώστε να μη μιλάμε καν για αυτά τα στατιστικά.
Όπως αναφέρει και το Υπουργείο Υγείας:
  • Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση και αξίζει να έχει πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή θεραπεία και ιατρική περίθαλψη.
  • Οι καρκίνοι των ενηλίκων είναι συχνά διαφορετικοί από τους καρκίνους της παιδικής ηλικίας, ακόμη και αν έχουν ίδια ή παρόμοια ονόματα.
  • Συνίσταται πάντα οι γονείς να συζητούν με τον θεράποντα ιατρό, αφού είναι εκείνος που γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες για το παιδί τους, καθώς και να γνωστοποιούν το πρόβλημα με σκοπό την ενημέρωση και άλλων γονέων όχι μόνο ως ένδειξη συμπαράστασης σε αυτούς που είναι ήδη παθόντες, αλλά και για την ορθή ενημέρωση του υπόλοιπου κοινού, διαλύοντας τις προκαταλήψεις.
Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη, όμως η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Γι αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία: στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να διαγνώσουν εγκαίρως τη νόσο αλλά και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται άμεσα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.


 Τα παιδιά με καρκίνο έχουν την ανάγκη όλων μας!






by MaNt0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου