Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

 ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ



Μια μέρα σαν και αυτή εννοείται ότι θα ήταν αφιερωμένη στον σέρβο φυσικό και εφευρέτη Νίκολα Τέσλα (Nikola Tesla) που γεννήθηκε το 1856, στην Κροατία και πέθανε σαν σημερα έπειτα από 87 χρόνια.
Στην Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία, εργάστηκε ως ηλεκτρικός μηχανικός πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1884 , ένω όταν πήγε στην Αμερική (Νέα Υόρκη) εργάστηκε δίπλα στον Τόμας Έντισον, βελτιώνοντας πολλές από τις εφευρέσεις του. Αξιόσημείωτο θεωρείται το γεγονός ότι οι διαφορές στο ύφος μεταξύ των δύο ανδρών οδήγησαν σύντομα στο χωρισμό τους.


Πιο αναλυτικά , ο Τέσλα παραιτήθηκε το 1885 και ίδρυσε τη δική του εταιρία «Tesla Arc Light Company» , κατοχυρώνοντας δεκάδες ευρεσιτεχνίες, σε συνεργασία με τον μεγαλοεπιχειρηματία Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, ο οποίος  και αγόρασε τα δικαιώματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού.
Το τέλος της καριέρας του άρχισε να σημειώνεται από το 1895 , που εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών, η εταιρία του χρεοκόπησε. 
Ήταν φυσικό να είναι από τους ανθρώπους που περνούσε όλη τη μέρα του πειραματιζόμενος με τα ραδιοκύματα, αλλά και με σεισμικά μηχανήματα, που ο ίδιος είχε κατασκευάσει.

Ο Τέσλα προσέφερε πολλά στην ανθρωπότητα όπως σπουδαίες εφευρέσεις ( πχ. το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πολυφασικό σύστημα, το πηνίο τέσλα, την ακτινογραφία, τα ραδιοκύματα, το ραδιόφωνο, το ραντάρ κ.α.) . Για για αυτό τον λόγο και μετά το θάνατό του, το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της Μαγνητικής Επαγωγής πεδίου, ενώ η κληρονομιά του βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι (70.000 επιστολές, 31.522 προσωπικά ντοκουμέντα, 5.297 τεχνικά σχέδια, 12.832 αποκόμματα περιοδικών, 1.000 φωτογραφίες, 40 βραβεία και διπλώματα , κτλ )


by MaNt0



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου