Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Η Μεγάλη Χίμαιρα

 

 


Και ας βαρύνουμε λίγο το κλίμα , παρουσιάζοντας ένα δραματοποιημένο μυθιστόρημα την "Μεγάλη Χίμαιρα" του Μ. Καραγάτση
 Συνοπτικά , πρόκειται για ένα έργο μέσα από την ιστορία της Γαλλίδας Μαρίνα Μπαρέ, η οποία ερωτεύεται και παντρεύεται έναν Έλληνα εφοπλιστή, η γυναικεία ματιά και η αντρική επιθυμία φωτίζουν αποκαλυπτικά τη διαχρονική αμφιθυμία που χαρακτηρίζει τη σχέση της Δύσης με την Ανατολή .
 
Αναμβίβολα , αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά μυθιστορήματα αφού το ερωτικό στοιχείο βρίσκεται έντονα κατατην διάρκεια της παράστασης . 
Πιο αναλυτικά , στο συγκεκριμένο επικό ερωτικό μελόδραμα παρακολουθούμε την ιστορία μιας Γαλλίδας που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή. Αξιοσημείωτο θεωρείται το πάθος της με την ελληνική κλασσική παιδεία. 
Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες   ( το δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή ) .
Ο Καραγάτσης σε αυτό το μυθιστόρημα μελετάει τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στη Δύση , κρύβοντας καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του . Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει τη  Γαλλίδα πρωταγωνίστρια σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. 


Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. 
Όλα εν τέλει καίγονται κάτω από το σκληρότατο Ελληνικό φως.  
Σαν μύγες μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. 
Μ.Καραγάτσης



Για την περάτωση αυτής της παράστασης δίνουν το ταλέντο τους οι : 
Αλεξάνδρα Αϊδίνη , Νίκος Ψαρράς , Όμηρος Πουλάκης ,  Σοφία Σεϊρλή , Ηλιάνα Μαυρομάτη ,  Κατερίνα Τράμπα, Βασιλική Παναγιώτογλου , Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Δημήτρης Τάρλοου .

Αξίζει να τους θαυμάσετε ...



by MaNt0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου