Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

CARN1VAL 2015



Τελευταία Κυριακή των Αποκρεών και θα σας δώσουμε τις καλύτερες πιθανές επιλογές για να πάτε να το γιορτάσετε ..

 

Πατρινό Καρναβάλι


Γνωστό μέχρι και στο εξωτερικό  .. Η διασκέδαση και το ξεφάντωμα είναι οι λέξεις που πρωταγωνιστούν τις ημέρες της αποκριάς στην Πάτρα. πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί ένα από τα γνωστότερα καρναβάλια παγκοσμίως ντύνει την πόλη κάθε χρόνο με ζωηρά χρώματα και την φέρνει κοντά σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Χρονολογείται , επιπλέον , από τον 19ο αιώνα και ξεκίνησε από έναν απλό αποκριάτικο χορό.

Με γέφυρα τα Επτάνησα περνούσαν στην Πάτρα, ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες των αναπτυγμένων κοινωνιών κι έτσι οι κάτοικοι υιοθέτησαν δυτικοευρωπαϊκά έθιμα και διασκεδάσεις. Χαρακτηριστικά στοιχεία του είναι η μάσκα, το ντόμινο, η πολυτελής μεταμφίεση και το κάψιμο του Καρνάβαλου.
Παράλληλα όμως ανακάλυψαν και καθιέρωσαν τα "μπουρμπούλια" και το σοκολατοπόλεμο που συναντά κανείς μόνο εκεί..


Σημειώστε ότι τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει εντυπωσιακή πορεία και υπερισχύει από τα άλλα καρναβάλια ως προς τη μεγάλη μαζική συμμετοχή του.



Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι
Καρναβάλι στο Ρέθυμνο, Εικόνες από την μεγάλη παρέλαση



Ίσως το δεύτερο πιο σημαντικότερο καρναβάλι της Ελλάδας, το καρναβάλι του Ρεθύμνου που διοργανώνεται κάθε χρόνο με πολύ μεράκι και φαντασία. Οι κεντρικοί δρόμοι του Ρεθύμνου αυτές τις μέρες βάζουν τα γιορτινά τους και μας υποδέχονται σε ένα ατελείωτο και μέχρις δακρύων πάρτι. Στην κεντρική πλατεία δίνεται το σύνθημα και αυτόματα ο ουρανός γεμίζει μπαλόνια , πυροτεχνήματα , ντυμένους ανθρώπους με πολύχρωμα σχέδια και χαρούμενα χαμόγελα όλων των ηλικιών. Άρματα, άμαξες, χιουμοριστικές μεταμφιέσεις και κάθε λογής πρωτότυπες ιδέες παρελαύνουν μπροστά στους χιλιάδες επισκέπτες.


 

Το καρναβάλι της Ξάνθης



Καρναβάλι στο Ρέθυμνο, Εικόνες από την μεγάλη παρέλασηΕννοείται ότι εξαιρετικά φαντασμαγορικό είναι το καρναβάλι της Ξάνθης όπου διεξάγεται σε Latin ρυθμούς. Εκτός από την παρέλαση με τα άρματα, γίνονται επίσης θεατρικές παραστάσεις που υποδηλώνουν την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου.
Ένα τοπικό έθιμο της Ξάνθης που έχει γίνει πολύ γνωστό στον κόσμο είναι το κάψιμο του "Τζάρου" την τελευταία Κυριακή, στην γέφυρα του ποταμού Κοσύνθου μέσα σε φαντασμαγορική ατμόσφαιρα από πυροτεχνήματα.




 https://www.youtube.com/watch?v=yp8W-RlZgK4 

 

 

Το καρναβάλι της Νάουσας

 

Καρναβάλι στο Ρέθυμνο, Εικόνες από την μεγάλη παρέλαση
Και πιάνοντας και την όμορφη Μακεδονία μας, θα πρέπει να σας παρουσιάσουμε και την "πηγή" της διασκέδασης , το καρναβάλι της Νάουσας , που γιορτάζεται με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους, ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και την παράδοση. Πρόκειται για την ετοιμασία των χειροποίητων και μόνων στολών και της διαδρομής που οι καρναβαλιστές θα ακολουθήσουν.
Την τελευταία Κυριακή ακολουθεί όπως είναι φυσικό μεγάλο φαγοπότι, αφού γεμίζουν οι δρόμοι με γλυκίσματα και παραδοσιακά εδέσματα , όπως είναι γνωστό.




Το καρναβάλι στα Ιωάννινα


 
Καρναβάλι στο Ρέθυμνο, Εικόνες από την μεγάλη παρέλαση
  Και στην πολυαγαπημένη μας Ήπειρο γιορτάζουν με τον τρόπο τους το καρναβάλι. Αναλυτικότερα, κάθε μέρα της Αποκριάς είναι διασκεδαστική αλλά αυτή που ξεχωρίζει είναι η τελευταία Κυριακή της όπου όλες οι γειτονιές ανάβουν τις "Τζιαμάλες". Πρόκειται για τεράστιες φωτιές όπου γύρω τους στήνεται μεγάλο γλέντι με πολύ φαγητό και τσίπουρο. Μεγάλες εστίες φωτιάς ανάβουν σε κάθε γειτονιά από τους κατοίκους και όσοι θέλουν περιφέρονται από γειτονιά σε γειτονία με το γλέντι με το πέρασμα της ώρας όλο και "μεγαλώνει".



 

Το καρναβάλι του Ρέντη (Αθήνα)



Ερχόμενοι στην πρωτεύουσα , έχει καταφέρει να γίνει αρκετά δημοφιλές και να έχει τη μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών από τα υπόλοιπα καρναβάλια της περιοχής των Αθηνών. Ο λόγος για το καρναβάλι του Ρέντη, όπου κάθε χρόνο φιλοξενεί καλλιτέχνες για όλα τα γούστα.
Πολλές φορές συμμετέχουν αντιπροσωπείες καρναβαλιστών από άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο!
Είναι πρέπον να σημειωθεί ότι η προετοιμασία ξεκινά από το φθινόπωρο και οι εκδηλώσεις διαρκούν περίπου 21 ημέρες.
Καρναβάλι στο Ρέθυμνο, Εικόνες από την μεγάλη παρέλαση




by MaNt0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου