Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

 ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

 












Καλη Σαρακοστή ευχαόμαστε σε όλους!! 
Ποια είναι όμως η ιστορία της και πιο συγκεκριμένα για την Καθαρα Δευτέρα. 
Ας τα πιάσουμε λοιπόν όλα από την αρχή .
Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί δύο πράγματα: το τέλος των Αποκρέων και την έναρξη της Σαρακοστής για την Ορθόδοξη εκκλησία.

Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί εκείνη την ημέρα είθισται να κάνουν πνευματική και σωματική «κάθαρση». Αποτελεί ημέρα νηστείας και αργία για τον Χριστιανικό κόσμο.


Πιο αναλυτικά ,  από σήμερα ξεκινά η νηστεία των 40 ημερών μέχρι το Πάσχα, η διάρκειά της οποίας και δεν είναι τυχαία, μιας και ισοδυναμεί με την αντίστοιχη διάρκεια που πέρασε ο Χριστός στην έρημο νηστεύοντας. 

Ημερολογιακά η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται ακριβώς 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού.

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρα είναι επίσης γνωστός και ως Κούλουμα ,( ετυμολογία της λέξης έχει λατινική (κολούμνα=κολώνα ή κούμουλους=σωρός, κορυφή) ή αλβανική προέλευση (κόλουμ=καθαρός)).
Ας διερευνίσουμε όμως περισσότερο το έθιμο της σημερινής ημέρας που επιτάσσει να τρώμε άζυμο ψωμί, τη γνωστή σε όλους μας λαγάνα, ταραμά και άλλα νηστίσιμα εδέσματα, όπως φασολάδα, θαλασσινά, τουρσί, λαχανικά, χαλβά.

Επιπλέον , ένα άλλο έθιμο της ημέρας είναι το πέταγμα χαρταετού, το οποίο πιθανότατα συμβολίζει το «πέταγμα» κάθε έγνοιας του χειμώνα, λόγω της επικείμενης αναμονής της άνοιξης!




by MaNt0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου