Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Γεράρδος Μερκάτορ

 

 

Μια τέτοια σαν και αυτή είναι αφιερωμένη και  στον Φλαμανδό χαρτογράφο, φιλόσοφο και μαθηματικό Γεράρδος Μερκάτορ με αφορμή τα 503 χρόνια από τη γέννησή του.
Σπουδαιότατη θεωρείται η συνεισφορά του στον κλάδο της χαρτογραφίας, και πιο συγκεκριμένα με τον παγκόσμιό του χάρτη του 1569, στον οποίο απεικονίζονται πορείες ναυσιπλοΐας, αφού ο Μερκάτορ υπήρξε ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη «Άτλας» για την περιγραφή συλλογών χαρτών.OrteliusWorldMap.jpeg Copy

Αξίζει να αναφερθεί ότι το όνομα Μερκάτορ δεν είναι τυχαίο παρά η εκλατινισμένη εκδοχή του πραγματικού του ονόματος, το οποίο σημαίνει «έμπορος».
Σημαντικές συνεργασίες του ήταν με τον Γκέμα Φρίσιους και τον Γκάσπαρ φαν ντερ Χέιντεν για την κατασκευή μιας υδρόγειου σφαίρας, αν και ο ρόλος του στο εγχείρημα ήταν περισσότερο επικεντρωμένος στην εγχάραξη στοιχείων. 
Επιπροσθέτως , ο πρώτος δικής του κατασκευής χάρτης υπήρξε ένας της Παλαιστίνης (1537), τον οποίο ακολούθησε ένας παγκόσμιος χάρτης (1538) καθώς και ένας της επαρχίας της Φλάνδρας (1540).
800px Erdglobus Mercator Detail 8
Άλλο ένα έτος - σταθμός για την ζώη του και την δική μας κατ'επέκταση είναι το 1569 , όπου ο Μερκάτορ επινόησε μια νέα οπτική χαρτογραφικής απεικόνισης, η οποία περιελάμβανε παράλληλες γραμμές για το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, στοιχείο που διευκολύνει την απεικόνιση ναυσιπλοϊκών γραμμών ως ευθείες αντί καμπύλες.
Ένας ξεχωριστός άνθρωπος με ακόμα πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά τα ευρήματά του..




by MaNt0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου